… lyser solen. Det ligger ett tunt täcke av snö och is, men många gräsmattor lyser fortfarande gröna. Igår regnade det och sen frös det på. Usch, ni är väl försiktiga på vägarna! Nu får vi lov att plocka fram spikskorna… och jag som nyss sprang omkring i foppatofflorna. Men jag har faktiskt börjat använda strumpor. Det där med strumpor är ett kapitel för sig. Jag hatar strumpor och går omkring barfota så länge som möjligt, medan käre mannen knappt tar av sig strumporna när han sover. Minns att min pappa klev omkring barfota i snön, så jag har väl ärvt honom.
Hösten är de vackra solnedgångarnas årstid. Och nu har också norrskensperioden börjat. Vi stod ute på bron häromkvällen och tittade på hur norrskenet brann över taket hos grannarna. Måste erkänna att jag är riktigt sugen på ett nytt objektiv till kameran. Det jag trånar efter är ett vidvinkelzoom som lämpar sig bra just för stjärnor och norrsken.
När jag fotograferar dessa objekt så krävs det att jag använder stativ och helst en självutlösare till kameran för att undvika all form av vibrationer. Så en vacker dag kanske jag “blir med” nytt objektiv.
I väntan på norrskensbilder får jag väl nöja mig med månen. Där kan jag stå hur länge som helst med mitt stativ och ändra inställningar på kameran för att testa mig fram. Som tur är har jag ett par “öppningsbara” vantar som Jenn stickat till mig, så jag slipper frysa om fingrarna.

Till hösten hör inte bara solnedgångar och häftiga himlafenomen, då kommer även de fina frostbilderna.

Halofenomenet på bilden är från snökanonerna i Edsåsdalen som man även ser på sista bilden.

Nu undrar ni kanske hur det går med badrumsrenoveringen!? Det går framåt. Vi har jobbat hårt, eller det är ju käre maken som jobbar. Jag står mest och hejar på. Men jag har faktiskt målat taket, och så sköter jag markservicen.
Här har Håkan flytspacklat halva golvet. Vi försöker ha kvar duschen så länge som möjligt, men den ryker nog i helgen. Nu ska golvbrunnen i duschen “bilas upp” eftersom den ska bytas ut. Vi har beställt material till golv och väggar, det blir matta inte kakel. Det finns så mycket fina mattor och det känns säkrare och blir även billigare. Golvvärme har vi redan. Och vet ni vad?… vi har fått tag på en mattläggare!!!

Kära vänner, nu står det inte på förrän vi är inne i advent. Ser fram emot advent och jul. Jag är ingen “julfirare.” Det är så mycket grusade förväntningar och annat skit just till jul. Men i år har jag helt enkelt bestämt att det kommer att bli bra. Troligtvis firar käre mannen och jag julaftonen tillsammans bara vi två. Då kan vi ju fira vår bröllopsdag litet extra.
Jag började med en solnedgång och nu avslutar jag med en soluppgång. Allt från november månad. Denna gråa och trista månad, som är både gul och röd!

Till sist en dikt skriven av Alma Sjöberg, hämtad ut antologin; Solregn, poesi från Sorsele.

Stjärnorna tindrar och månen lyser.
Ljusen brinner och jag fryser.
Julen är snart här, för sent att plocka bär.
Nu tändas tusen juleljus, i varje litet hus.
Snö så långt ögat kan nå, och mer ska jag få.
Och här sitter jag och lider, i väntan på juletider.