Men Jisses vilka fantastiska dagar vi haft. Sol, hög luft och massor av fina höstfärger. Tror att vi har varit lyckligt lottade här i fjällen, dimman har legat tung och blöt längre österut.
Vi har gjort en höstresa med husbilen och då besökte vi bland annat Läckö slott, som riktigt glödde i solnedgången.
Men… nu har vi börjat så smått med att “göra höst.” Idag klippte jag gräsmattan för sista gången innan vintern. Vi har tagit upp fontänpumpen ur dammen och jag har även tömt ur en del krukor. Men mycket är fint fortfarande. I uterummet är det fullt just nu med krukor som senare ska övervintras; klöver, fuchsia, chili, pelargon och agaphantus. Vi har faktiskt kunnat sitta och äta middag i uterummet flera kvällar fast vi bara värmt upp med hjälp av solen.

När vi vill ha dagens dos av c-vitaminer går vi ut och äter krusbär och vinbär direkt från busken. Det är lyx… och gratis. En annan lyx är potatisen från vårt eget land. Håkans höstjobb består dels av vedklyvning, det tar liksom aldrig slut, dels så är det potatisupptagning som faller på hans lott.
Visst är han ganska söt?! Det brukar talas om ved -och potatisåldern, och vi är helt klart där. Idag när vi varit ute och stökat känner jag den där stora glädjen i att vara pensionär och förfoga över tiden alldeles själv. Slippa stressa och göra allt på kvällar och helger. Visserligen är tempot ett helt annat idag, men vad gör det?

Att “göra höst” innebär även en del bestyr inomhus. Jag tycker om att “boa in mig” på hösten. Ta in litet höstfärger och tända ljus.
I köket blir det en aning orange och turkos. Ännu finns ringblommor och kragar att hämta ute i rabatten. Hustomten får bo i kökssoffan året runt.

I helgen blir det nog ett besök på Åre höstmarknad. Och så ska vi fylla och köra igång badet igen för hösten. Det längtar jag verkligen efter. Då sjunker min konsumtion av värktabletter radikalt.
Under en lång tid har vi haft klara nätter och jag hoppas verkligen det håller i sig. Det är livskvalité att ligga i det varma badet och titta på stjärnhimlen. Ibland dyker det upp ett flygplan eller en satellit som rör sig sakta på himlen. Och ibland lyser månen så starkt att stjärnorna bleknar. Jag har också sett att många lyckats fånga norrskenet på bild, men jag har inte haft den turen.

Nu laddar jag inför Östersunds fotbollsmatch ikväll. Det blir framför tv:n, men jag hoppas kunna titta på åtminstone en match live i höst.
Innan dess så delar jag med mig en dikt skriven av Kjell Mellerby,

Russinkaka

Russinen i livets kaka
får man alltför sällan smaka
Kaka är det ganska gott om
russin är det mera smått om.

Några, kanske femton dussin
lär skall äta bara russin
Ryktas dock att utan kaka
russin ej i längden smaka.

Baka baka russinkaka
lär dig mest att få försaka
Minns att uti livets bröd
ryms det mindre lust än nöd.