Så här dags i januari brukar jag alltid citera Håkan Nesser som inleder sin bok Flugan och Evigheten, med följande ord: “Ingen månad kan som januari pågå i evighet.”

För några dagar sedan fick jag en påminnelse på att jag alltid haft samma känsla. Jag gick igenom en gammal låda med nostalgi från mitt föräldrahem. Hittade i samlingen pappas kalender från 1982, han dog i januari 1983, så det är hans sista år. Han har skrivit nästan varje dag om vad han gjort och så naturligtvis hur vädret är.
Hittade också min dagbok från 1965. Jag fick den i julklapp av min bästa kompis och skrev väldigt flitigt i början. Under januari har jag ofta skrivit att jag är så trött. Och gissa vad jag skriver den 31:a januari? “Äntligen är den här långa månaden slut!” Så redan som fjortonåring ägde jag den här känslan.

I lådan fanns pappas kassabok som började 1954. Såg att de köpt bröd och mjölk för 4:77 och han har prydligt klistrat in postens kvitto när han betalat räkningarna. Vilken skatt att sitta och bläddra i.

I lådan finns också brev från både Torbjörn Fälldin och Olof Palme till min mamma. Hon var en flitig brevskrivare och var det något som hon inte tyckte om så skrev hon till höga vederbörande. Jag hittade ett gäng gamla teckningar som mina barn gjorde när de var små och så morsdagskort som jag själv ritat till min mamma.

Ett av de roligaste fynden var svaret på ett talangtest som jag skickade in till Famous Schools International AB.
Som ni ser så blev jag antagen, året var 1969 och jag var 18 år gammal. Men naturligtvis var det inte att tänka på. Roligt i alla fall att ha kvar dokumenten och titta på nu när jag är gammal och grå.

Jag lämnar nu nostalgin och ger en väderrapport härifrån västra Jämtland. Regn, blåst, men just idag soligt och fint. Det har varit en märklig vinter, den kom i november och slutade i december.
Förra helgen gjorde vi en resa till Västerbotten och när vi åkte hem därifrån fick vi åka på en riktig vinterväg.
Så här ska det se ut! Vi åkte från Umeå till Övik och svängde mot Sollefteå. När vi närmar oss vindkraftsparken på höjden mellan Undrom och Gålsjö Bruk hade vi den här fina vintervyn.
Här i Jämtland har det varit en het debatt om saltning eller inte saltning av vägarna. Trafikverket har börjat salta vägarna häromkring. Naturligtvis ska det inte saltas om vägen ser ut som på bilden, men hur ofta gör den det. Med de vintrar som varit senaste tre åren så behövs helt klart saltningen. Från Sollefteå till Östersund hade vägen saltats och nu var det ju kallt, men det fanns inga isiga spår som det brukade vara tidigare. Så jag är klart för saltning, om man saltar när det behövs.

I mitt ivriga letande i lådorna hittade jag en liten bok som heter Grodblad. Här får ni några roliga citat:

Hon gick över gräsmattan, saftig och grön som alltid i juli.

Ingemar Johansson började som boxare, men nu har han slagit sig till ro.

Fångarnas hungerstrejk gav ett magert resultat.

Han trasslade in sig i nummerskivan så han kom fel.