… från fjällen.
Det där med väder kan vi ju inte göra något åt, och tur är väl det! Men vi kan i alla fall prata om det och bor man på landet så är vädret och årstiderna något som vi lever med och följer på ett annat vis än de som bor i städerna.
Men nu i november drabbades Stockholm av värsta snöovädret och det blev väldigt kämpigt ett tag. Det är klart att det inte går att ha en massa vilande resurser, det kostar för mycket pengar. När då snön kommer så oväntat tar det tid att forsla undan den, dessutom var det mycket snö på kort tid och blöt, tung snö.
Många i Norrland gjorde sig rolig på Stockholmarnas bekostnad och här är mitt inslag.
Här i Västra Jämtland fick vi snö och vinter tidigt och det såg lovande ut. Vi fick ta fram både bro-sopen och snöskyffeln. Min käre man drog igång fyrhjulingen med snöbladet på. Han ser inte direkt ledsen ut där han sitter!!!
Det är egentligen en märklig sak det där att vi båda är lediga hela dagarna och kan pyssla med det som vi gjorde på fritiden, precis när vi vill. Ibland, måste jag dock erkänna att vi kan bli litet sysslolösa. Men då tar vi bilen och åker iväg en sväng. Det finns ju så mycket vackert att se här i omgivningarna.
En dag tog vi en tur till Ottsjö. Vägen in mot byn är så mäktig med det stora, mörka Ottfjället som reser sig framför oss. Många tycker inte om Ottfjället, tycker att det ser hotfullt och dystert ut. För mig känns det enbart spännande och intressant.
Från Ottsjö kan man se Lunndörrspasset som ligger i Lunndörrsfjällen och längre österut tronar Anarisfjällen. Här syns passet tydligt när solen glimtar fram en stund. Ja, det finns många fina byar häromkring. Ottsjö och Kall är för mig några av de vackraste ställena i Sverige, och de ligger bara ett stenkast hemifrån.

Åter till vädret. Från att ha varit snö och fint så kom ju bakslagen. Det har regnat och stormat och snön har sjunkit ihop. Skogen är ren från snö och det är väldigt isigt på vägarna. Usch, jag tycker inte om när det stormar!!!
Det här julkortet är inte alls så vintrigt längre. Snön har rasat från taket och det värsta är att katten har börjat gå ut igen. Hon knallar omkring på skaren och tror nog att det är vår. Men det ändrar sig säkert.

Nog är det skönt att vi hunnit en bit in i advent. Vips så är julen och alla helger över och vi är halvvägs in i januari! Och vet ni vad!!?? Då ljusnar det!

I min förra krönika spånade jag om vilken typ av butik/verksamhet jag skulle ägna mig åt om jag fick drömma fritt och valde då att starta ett antikvariat. Där skulle jag gå omkring och njuta av alla gamla böcker. Men jag skrev också om att jag alltid målat, dock var det några år sedan jag höll i penslarna. Nu har vi gjort i ordning en ateljé åt mig. Vi har ju ett stort hus och på övervåningen finns två gästrum som bara står där. Så ett av dem får fungera både som gästrum och ateljé.

Jag har redan börjat skapa och även om jag känner mig ringrostig så är det jätteroligt. Det fina är att allt kan stå framme och jag smiter upp och sätter mig en stund.
I fönstret hänger en gammal pappersstjärna. Det är för mig advent, det påminner om min barndom. Då känns det rätt att lägga in en dikt som min mamma skrivit. Många är, och känner sig ensamma när det är storhelger, då kanske den kan vara till litet tröst.

Inte ensam

Instängd, bak en mur
av snötyngda grenar
sitter vid mitt fönster.
Ekorren och mesen
mitt enda sällskap är.
Instängd, det syns
som alla glömt mig.
Spåret i snön
prasslet på
min stugvägg,
ja kära nån,
inte är jag ensam.
Det vimlar av liv
i de snötyngda grenar.
Intet mer allena,
nej hundrade vingar
gör mig sällskap.

Nanna Dahlberg