Jag skrev i mitt förra inlägg att “vi ses igen i höst.” Och nu är det höst! Jag sitter inne och kurar och känner mig litet småförkyld, medan hösten brinner. Här har vi så fantastiska höstfärger att jag blir glad bara av att titta ut genom fönstret.
Sedan sist har vi gjort två långresor med husbilen, en norrut och en söderut. I början av augusti styrde vi kosan norrut. Nog är det märkligt… Vi bor ju i Norrland och borde få nog av trakten häromkring. Men jag åker faktiskt hellre ännu längre norrut än jag åker söderut. Varför? Ja, jag vet inte riktigt, men det kan ju ha att göra med att jag är född i det allra kargaste av Norrlands inland, så det blir liksom att komma hem. Och den ödsliga naturen tilltalar mig så mycket. Det finns vacker natur söderut också, men det är mycket stressigare i trafiken… och en massa folk!!!smiley
Vi tog vägen över Stekenjokk, en väg som jag verkligen kan rekommendera. Det känns storslaget att åka över fjället och de har lagt på ny beläggning, så vägen är riktigt bra.
Innan vi drog iväg över fjället tog vi en avstickare till Hällingsåfallet.
Vi har stora vattenfall här i omgivningen, men detta var annorlunda. Vattnet kastar sig utför stupet och ner i en djup canyon. Det var svårt att ta kort på grund av vattendimman.

Sedan gick färden till Fatmomakke, där vi strosade runt i den gamla kyrkbyn. Det råkade följa med en bunt av Bernard Nordhs böcker som getts ut i nytryck.
Den här trolska vyn är från gångbron över vattnet.
Sedan blev det några dagar hos kära barnen med familjer i Västerbotten innan vi drog vidare. Vi åkte upp till Mensträsk och åkte linbanan mellan Mensträsk och Örträsk. Det är en liten bit av den gamla malmbanan som idag trafikerar med turister. Vi hängde högt över marken i korgar… något hisnande för mig som är höjdrädd, men det gick bra.

Därifrån åkte vi till Piteå längs Sveriges rakaste väg. Raksträckorna var flera kilometer långa, sen kom det en svag kurva eller en backe och så en ny raksträcka. Helt fantastiskt!
Efter en massa äventyr och även besök hos barn och barnbarn i Umeå… många mil och två veckor senare var vi hemma igen.

Sen gick det bara några veckor innan vi packade om för att åka söderut. Vi tänkte förlänga sommaren. Och vilken sommar vi fick!!! Men det berättar jag om nästa gång.

Luften har tagit
en skarpare ton

Vinden bläddrar långsamt
genom löven
och sliter av
de som har hängt för länge

Snart lägger sig sommarens eftertanke
på kala grenar.

Gudrid Cervén