Ett stort Tack till Maiwor och Pia som delade med sig av sina erfarenheter. smiley
Tror att ordet livskvalité är en aning missbrukat, kanske att man ofta menar guldkornen i livet i stället. Kvalitén på livet kommer väl kanske inifrån och blir litet vad man formar det till. Och det är så oändligt olika från person till person. Jag har skrivit det tidigare, men ordet förnöjsamhet är väl snart borta från vårt vokabulär. Att vara nöjd med det man har. Men å andra sidan; hur kan till exempel en uteliggare känna förnöjsamhet?! Livskvalité för den personen är kanske en säng och tak över huvudet, eller kanske helt enkelt att bli sedd… eller att få vara ifred.

Det som ändå ger kvalité är ju familjen. Håkan har jag lovsjungit tidigare och jag gör det igen. Vi träffades ju sent i livet och jag hade varit ensam ganska länge. Då hinner man ju skaffa sig vanor och ovanor som är svåra att ändra på. Vill vi leva tillsammans så måste vi acceptera varandra som vi är, i annat fall går det inte. Många som träffas på äldre dar väljer att vara särbo för att få behålla sina gamla liv. Jag har varit ensam ganska mycket och trivs med det och därför är det viktigt att jag får tid för mig själv, vilket jag också får. Vad jag nu kommer på mig själv med är att jag behöver mindre och mindre av den tiden. På något vis så är vi nu sammanlänkade och det mesta som vi gör, det gör vi tillsammans, och det känns helt rätt.
Den glädje vi får från barn och barnbarn skrev jag om senast och jag tar upp det igen.
När mitt äldsta barnbarn var liten skickade hon ett foto på henne och mig till min födelsedag. Med fotot följde ett litet kort och några rader som min dotter skrev till mig. Jag kunde aldrig ana då vad dessa ord skulle betyda för mig. Jag har läst det om och om igen många gånger sedan dess och det har gett mig en sån tröst.

Mitt i ett av mina allra svagaste ögonblick sa sonen, “Mamma, jag vet ingen som är så stark som du.” Gissa om det var rätt ord i rätt tid? Och de kommer jag alltid att bära med mig.

“Jag äääälskar mormor och Håkan,” som barnbarnet utbrister är näring åt en trött kropp och själ.

Men sen har vi de där guldkornen som ger extra krydda åt livet. Det är ju bättre att ha många guldkorn i vardagen än bara ett par som är sparade för festliga tillfällen.

För mig kan det vara så enkelt som att klappa katten.
En kopp kaffe sittande på bänken vid dammen.
En god middag (som jag sluppit laga själv.)
Härlig musik. Gamla godingar eller bara stilla bakgrundsljud.
Åka cab skrev jag om i förra inlägget.
En bra bok, eller film.
Resa och uppleva nya saker…
…och så komma hem igen!

Ja, listan kan göras lång och det är inte de dyrbara sakerna som ger glädje, utan de enkla och ofta oväntade.
Nu är det snart målgång för sommarens måleri!!! Jag tänkte i morse när jag drog på mig knäskyddet, tog värktabletterna och astmamedicinen att vi är egentligen riktigt duktiga. Två gamla, halvt handikappade stötar som klarar av detta. Vi är också duktiga på att klappa oss på axeln och berömma oss själva. Annars hade det aldrig gått.
Så nu tar vi en välbehövlig semester. Vi ses väl här på bloggen till hösten. Under semestern ska jag läsa boken “Djupt nere i mörkret” av Héctor Tobar. Den handlar om 33 gruvarbetare som blev innestängda under jord när en gruva i Chile rasade 2010. Jag citerar baksidestexten: “Som genom ett mirakel räddades alla de 33 männen. Men de 69 mardrömslika dagarna i gruvan förändrade deras liv för alltid.” Undrar vad deras syn på livskvalité var före och efter katastrofen!?

Innekattens sommarlov

Innekattens första
trevande steg i
sommargräset
håller sig nära husfolket

Dagar som går
vidgar reviret
springer sommarvan
på ängen

Sista sommarveckorna
försvinner i timmar
i skogen
till hemligt liv

Kommer in
med torvdoft
och outgrundliga ögon
onåbar

Waine Löfbom