Vet inte riktigt vad som hänt, men nu är det full fart på skrivandet. Antagligen så är det så tråkigt att stå och måla att tankarna skenar iväg. För att de inte fullständigt ska löpa amok, så måste jag skriva av mig litet.

Det är väldigt populärt att prata om livskvalité. Jag tror att det kan rymmas mycket i det ordet och ofta är det de små sakerna man minns. Snuddade vid det som ger mig extra glädje i förra krönikan och tänkte utveckla det litet mera den här gången.

Till vår stora glädje så är nu våra barn, tre för mig och fyra för Håkan, självgående. De klarar sig själva även om man kanske aldrig riktigt släpper taget och oron kommer ibland. De är nog helt enkelt våra barn hela livet ut med allt vad det innebär.
Men de har också gett oss det som kallas “livets efterrätt,” barnbarnen. Vi har allt från tonåring till en liten kille som döptes nu en solig och fin dag i juli.
När vi umgås med dem är det livskvalité. Tanken svindlar när jag tänker att kanske när de blir vuxna så minns de när de spelade Otello och vann över mormor. Eller när de hälsade på hos mormor och Håkan och lekte med båtar i trädgårdsdammen, jagade katten och fick äta mackor i sängen medan de tittade på tv.
Vår tid tillsammans blir små frön som sås och gror senare i livet. Men det bästa är nog att umgås med dem i små portioner, för Jisses vad trött jag blir. Försöker tänka tillbaka till småbarnsperioden, men minns inte alls att det var så jobbigt. Då får jag faktiskt intala mig att senast jag hade småbarn var för trettio år sedan och jag kanske har blivit liiiitet äldre och tröttare. Att umgås med tonåringen blir vi ju inte fysiskt trött av. Där gäller det mera att skärpa sig och inte verka alltför “ute” så att hon behöver skämmas för mycket.

Vad är det mera som ger kvalité åt mitt liv? Håkan skulle jag kunna ägna en hel bok åt, så det är bara självklart. Men jag nämnde tidigare min frihetskänsla när vi åker cab.

Vi har en gammal BMWcab som vi åker omkring med varma dagar. Och i sommar har det blivit en hel del åkande. Jag kan förstå känslan hos de som åker motorcykel, just det där med att känna alla dofter, men jag tycker det är säkrare med fyra hjul. Ibland när vi åker varma dagar så kan man helt plötsligt komma in i ett “kalldrag” kanske att vinden rör sig från älven, eller vi hamnar i skugga. Det kan man bara uppleva när man cabbar ner. Dofterna från blommorna och träden, eller doften från grillen i någons trädgård. Och så det där med vinden i håret!!!

Egentligen är bilen en “frisyrförstörare” men det struntar jag i. Håkan har löst problemet med att sätta på sig en skinnkeps.

Oj oj! Jag har bara hunnit med ett par glädjeämnen och det finns ju massor kvar. Ibland kan det helt enkelt vara att sitta i soffan med morgontidningen och kaffekoppen. Det får nog bli en fortsättning följer…

Vad är livskvalité för dig?

Barn behöver mer föredömen än kritik. J Joubert

Hälften vore nog, sa bonden när hustrun fick trillingar.

Barn är som tvättsvampar,
de suger till sig all vår styrka.
Men när vi kramar dem,
får vi den tillbaka.