… jag kan lura dig till Skåne,” brukade min mamma säga. Och så blev det för oss i år.
I mitten av maj packade vi husbilen och åkte söderut i två veckor med kallfronten i baken. Dessvärre hann den upp oss, men när vi fick snöbilder hemifrån kände vi oss ganska nöjda.

Första målet var Kivik, där vi bokat äppelblomsafari.

Vi åkte på en traktorvagn och lotsades runt på odlingen. En duktig guide berättade om odlingen förr och nu, om humlor och bin, om skadeinsekter och en massa annat intressant. Vi fick också provsmaka en del goda äppelprodukter.
Att uppleva äppelblomningen på Österlen finns på vår “att-se-lista,” så nu kan vi pricka av ännu ett besöksmål.

Vi åkte vidare söderut och hamnade så småningom på Sveriges sydligaste spets, Smygehuk.
Tänk att en sån urbota Norrlänning som jag har varit så långt söderut!

Så vände vi och åkte norrut längs kusten. Vi klättrade upp till Ale stenar och vi besökte även Bregottfabriken.
Vi vandrade omkring i bokskogarna och vi plockade ramslök. Ett ställe som gjorde djupt intryck på mig var Sandhammaren. Så vackert och så annorlunda. Stora sanddyner som bildat kullar och en fantastisk strand. Dock stod det skyltar om farliga strömmar, så jag antar att det är klokt att iaktta försiktighet om man ska bada.
I närheten av Kristianstad besökte vi Sveriges lägsta punkt, i förhållande till havsytan. Tyckte det var roligt att ha varit där, det kanske dröjer innan vi kommer till Sveriges högsta punkt!

Det här är den bild som berörde mig mest och som jag tar med mig hem från Skåne.
Vi körde fel och kom in på småvägar och måste sedan vända för att ta oss vidare. Men helt plötsligt öppnade sig den här vyn.

Gult rapsfält, blått hav och blå himmel. Kan det bli mera Sverige?

Vår resa hemåt gick genom Småland och vi gjorde även en avstickare till Öland. Dit känner jag att jag vill åka igen ganska snart.
Nog finns det mycket att se här i Sverige och vi har bara nosat på en del. Ja, Håkan har åkt ganska mycket tidigare, men inte jag. Så han får nog stå ut med att släpa mig runt överallt. Sen är det ju så skönt att komma hem igen.

Det är den som går vilse som hittar de nya vägarna.

En resa på hundra mil startar med ett steg.

Målet är ingenting, vägen är allt.