Våren är sig väl lik överallt i vårt avlånga land, även om den kommer vid olika tider. Ena stunden sol och fint, andra stunden yr snön omkring. Men här i fjällvärlden är den väl ändå mera oberäknelig och snöflingorna kan dansa även runt midsommarstången.

I morse satt en ensam duva vid vår damm. Den kanske väntar på våren.

Vi bestämde oss för att ta en tur till Vålådalen och Ottsjö. Vålådalen ligger ju bara ungefär tre mil från oss, men där är det mera vinter än i vår dalgång.Vålån har brutit sig ur greppet och börjar ladda inför vårfloden. Men ännu är det små flöden i åar och i Indalsälven. Det måste bli både värme och regn innan vårfloden kommer.

På väg till Vålådalen stötte vi på en spelande tjäder och i Ottsjö knallade tranorna omkring.

Utsikten på väg in till Ottsjö är helt fantastisk. Ottfjället reser sig som en vägg.
På vintern när solen står lågt kan jag tänka mig att fjället skuggar hela byn. Men det är magnifikt, både vinter och sommar.
Det är just sådana här vyer som tar tag i mig. Som gör mig liten och obetydlig. Mina problem blir också väldigt små. På något vis är det naturen som bestämmer och inte jag… tack och lov! En sån här tur fyller på mitt magasin får mig att må bra.
Utsikten på hemväg mot Undersåker med Skutan rakt fram är inte heller så tokig. Det är ett privilegium att bo så vackert, önskar dock att sommaren var längre och varmare. Ett av mina stora intressen är ju trädgård och det kan ibland bli en svår kamp med vädergudarna.
Krokusen och tussilagon har slagit ut. Pionerna lyser som små röda pinnar ur jorden och krolliljan har stuckit upp näsan, men jag har täckt över dem med fiberduk, rädd att de ska frysa tillbaka. Såg också att små blad från aklejan börjat titta upp. Det är inga ljusa utsikter närmaste veckan, utan kylan håller i sig. Det är bara att acceptera och vänta tålmodigt på värmen.
Vi var i Umeå för en vecka sedan och besökte då trädgårdsmässan. Vi köpte ett gäng penséer som ska planteras i krukor. Sen investerade vi i två blåbärsbuskar. Det ska bli spännande att se om de klarar sig hos oss. Vi får försöka ordna ett bra microklimat med hjälp av stenar och upphöjd plantering.

Nu måste jag förstås avsluta med en vårdikt, och då får det bli Islossning av Harry Martinson.

Islossning

Insjön får hjälp av blåst och sol,
börjar genast skrota ner sin vinter.
Losskurna isplåtar bogseras av vinden
utåt mot öppen mittström där de sänkas i tusental.
Solen är överallt med och trampar med glädje ner sig,
än här, än där.
Det suckar i sörjan, och fräser som i ett lutkar.