Så här på årets sista dag brukar man skriva krönikor över året som gått. Och sedan fylla på med förväntningar inför det nya året.

Mitt år började i moll och slutade i dur.
Året som gått har bestått av väldigt stora svängningar.

På vårvintern försvann några personer som betytt väldigt mycket för mig och det kändes tungt och orättvist. Men samtidigt så påminns jag om min egen dödlighet och att det gäller att vara glad och nöjd åt det jag har. Att inte låta mig påverkas så lätt av vad andra människor gör och säger, utan sträcka på ryggen och vara stolt över mig själv.
Jag är så glad åt resorna som vi gjorde i somras. Våra resor med husbilen är verkligen en stor lycka. Just det att vi har med oss “vårt hem” med alla saker vi behöver gör att vi känner oss hemma överallt. Sommarens resa norrut gick liksom i temat gruva och kraftverk. Tänk att vi kunde pricka av en post på vår “Att se lista.”
Jag blir aningen beklämd när jag tänker på alla samhällen som byggdes upp och sedan revs och flyttades. Nu återstår i bästa fall en anslagstavla med en skiss över hur det såg ut och så några skyltar.
Oroar mig också över vad som händer med glesbygden i vårt land. Kommer det att finnas några byar kvar om femtio år?

På bilden ovan ser ni Varnhems klosterkyrka. Vi stannar ofta vid kyrkor och övernattar när vi åker husbil. Där är det ganska så lugnt och skönt.

Årets största händelse är i alla fall julaftonen som började så här fint med soluppgång över Hotell Lappland i Lycksele.


Och sedan årets höjdpunkt när jag blev Fru Palmqvist.

Nu är jag inte rädd längre. Visserligen har jag inte vaccinerats mot sorger och motgångar, men jag är inte ensam. Kanske att nästa år också består av stora svängningar, men då får vi säkert också de krafter vi behöver just då.

Vilka förväntningar har jag då på 2016!? Jag önskar mig “någorlunda” hälsa. En smärtfri dag har jag inte haft på 25 år, så det tror jag inte på, men gärna inte värre i alla fall. Hoppas att vi får göra många resor till sommaren och upptäcka nya platser. Hoppas också att vi får en fin sommar så vi kan hålla på i trädgården. Dessvärre har vi ett måleriprojekt som vi absolut måste ta tag i, suck…
Kort sagt så önskar jag att vi får ett helt underbart pensionärsliv!

Vill också önska alla läsare Ett Gott Nytt År med en dikt av Siv Edström som handlar om små barnahänder:

En liten barnahand

Av våra barn å barnbarn
får vi verkligen blommor
medan vi lever
som det i visan står
Att få en näve löv
eller blommor
utan stjälkar
ar ett minne som består
En framsträckt liten hand
med några blomster i
Barns armar runt om halsen
äkta kärlek finns däri